Jak najlepiej wylęgać artemię?

Obecnie jakość dostępnych w sprzedaży jaj artemii jest bardzo wysoka. Najlepsi producenci gwarantują wylęgalność solowców z ponad 90% cyst. Osiągnąć taki wynik wcale nie jest trudno. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Do przygotowania wody słonej używamy soli (NaCl) niejodowanej bez żadnych dodatków "uszlachetniających" w ilości od 15 do 30g na 1 litr wody słodkiej. Zamiennie można też użyć soli morskiej lecz jest to trochę droższa metoda. Optymalny poziom pH wynosi 8 - 9 a temperatura wylęgu 28 - 29°C. Cały czas należy odpowiednio napowietrzać tak aby jaja znajdowały się w nieustannym ruchu, jednak niezbyt intensywnie, gdyż można zabić świeżo wyklute naupliusy. Zapewniamy całodobowe oświetlenie (intensywność powyżej 2000 lux) najlepiej przy pomocy kompaktowej świetlówki. Jednorazowa ilość jaj artemii przeznaczonych do wylęgu powinna wynosić od 1 do 2g na 1 litr słonej wody. Po ok. 24 godzinach możemy już karmić nasz narybek larwami solowca.

W czym wylęgać artemię? Tu nie ma żadnych wielkich wymagań. Wystarczy większy słoik lub butelka z tworzywa (1,5 lub 2 litry) po wodzie mineralnej z odcietym dnem ustawiona nakrętką do dołu. Można też zakupić gotowy zestaw do wylęgu artemii lub skleić sobie we własnym zakresie ze szkła. Ważne aby po każdym wylęgu dokładnie umyć naczynie!

Reasumując do wylęgu artemii potrzebujemy:
naczynie, pompkę z wężykiem i kamieniem napowietrzającym, żarówkę lub lepiej świetlówkę kompaktową w oprawie, termometr, sól niejodowaną no i oczywiście jajeczka (cysty) Artemia salina .
I to już wszystko, reszta to własna pomysłowość i doświadczenie. Życzymy udanych wylęgów!



design: KRIKRA